Älskade småkakor

Serverar: 80-100 portioner

Visst är det gott med möra småkakor. Men att baka flera sorter som mamma eller mormor gjorde hinner vi knappast idag tyvärr. Jodå! Inte lika många kakor men flera sorter klarar vi av. Receptet är beräknat till fyra sorter med du kan göra hur många av varje som du själv vill. Här ges sex olika förslag. Du kanske kan hitta på fler?

Ingredienser

  • Grund-mördeg
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 400 g smör
  • Choklad och hasselnötskakor
  • 1/4 dels sats grunddeg
  • 50 g mörk 70 % choklad
  • 50 g hasselnötter
  • Kanelkakor
  • 1/4 dels sats grunddeg
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 ägg
  • Syltkakor
  • 1/4 dels grunddeg
  • Valfri sylt
  • Finska pinnar
  • 1/4 dels grunddeg
  • 2 bittermandlar
  • 1 ägg
  • 7 sötmandlar
  • Pärlsocker
  • Marmorerad småkaka
  • 1/4 dels grundeg
  • 1/2 msk kakao
  • Instruktioner

    1. Mördeg: Arbeta ihop degen först smulig sedan snabbt till en deg i maskin eller för hand. Låt degen vila inplastad i kylen medan du förbereder alla fyllningar. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 utan varmluft)
    2. Choklad och hasselnötskakor: Hacka chokladen och hasselnötterna grovt och knåda ihop med degen. Rulla små bollar och platta ut dem lite slarvigt till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 10 - 15 minuter tills de fått fin färg.
    3. Kanelkakor: Blanda strösocker och kanel i en liten tallrik. Rulla degen till små bollar och platta ut dem. Doppa dem i kanelblandningen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck varje kaka med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg.
    4. Syltkakor: Rulla degen till små bollar och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en grop med fingret i mitten av kakorna. Klicka i lite sylt.
    5. Finska pinnar: Knåda in malen bittermandel i degen. Rulla ut fingertjocka längder och lägg dem intill varandra. och skär 4-5 cm länga bitar. Pensla dem på en gång med uppvispat ägg. Doppa dem sedan i hackad mandel och pärlsocker.
    6. Marmorerade småkakor: Dela degbiten i två delar och färga den ena med kakaon. Sno dem runt varandra , vik dubbelt och forma den marmorerade degen till rullar, 45 cm tjocka. Skär i 1/2 cm tjocka skivor.

    Liknande recept

    Kommentarer (5)

    LatinaMiia 7 mars 2009

    De står inte hur länge eller på hur många grader de ska vara i ugnen....

    LatinaMiia 7 mars 2009

    Ursäkta....såg de nu :) Nu ska jag och min dotter sätta igång o baka :)

    cassam 28 maj 2009

    den ser väldigt god ut!!!!

    escarboucle 4 november 2009

    jättebra recept! men till de marmorerade kakorna, du måste mena att man ska forma rullarna till 45mm tjocka, eller hur?? eller menar du 45 cm långa??

    MissEbay 20 januari 2011

    80-100?? haha

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben