En lätt och luftig botten med len passionsfruktsfyllning. Lättbakat i långpanna!
Äggvitor kan man numera hitta på flaska i kyldisken. Praktiskt om man inte råkar ha sparade vitor i kylen eller frysen.
Ingredienser
10 äggvitor, drygt 3 dl
1 tsk saft från citron
3½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2½ dl vetemjöl
Fyllning
3 dl vispgrädde
½ msk marsánpulver
1 passionsfrukt
Topping
4 dl vispgrädde
1 mango
Färska bär, t ex hallon eller vinbär
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten på en liten långpanna, ca 35x25 cm.
Vispa äggvitorna till ett fast skum tillsammans med citronsaften. Tillsätt sockret, lite i taget under vispning. Strö i vaniljsocker och salt. Vispa till en blank och fast maräng. Sikta i mjölet och vänd ner det. Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Kolla med en sticka att kakan är färdig. Låt kakan svalna i formen.
Vispa grädden med marsánpulvret. Tänk på att grädden tjocknar mycket fort. Skrapa ur passionsfruktköttet och vänd försiktigt ner det i krämen. Stjälp upp kakan . Dela den i två bottnar och bred fyllningen mellan dem.
Vispa grädden till toppingen och bred ut ovanpå tårtan. Skala mangon, dela den i klyftor och dekorera med dem ovanpå kakan tillsammans med färska bär.