Äppelcheesecake med lime

Serverar: 10 portioner

Kan med fördel bakas dagen före så att smakerna hinner sätta sig. Garnera innan den serveras.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1/2 dl farin, brun
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 st lime, rivet skal
  • Fyllning
  • 3 äpplen
  • 25 g smör
  • 2 msk farin, brun
  • 1 1/2 tsk kanel, mald
  • 1/2 lime, pressad saft
  • 200 g färskost, naturell
  • 1 ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • Topping
  • 1 gelatinblad
  • 2 dl crème fraiche, lätt
  • 2 msk strösocker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 lime, rivet skal
  • Lime- och citronmelissocker
  • 15 citronmelissblad
  • 1/2 lime, rivet skal
  • 1 msk strösocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smält smöret. Blanda samman ingredienserna till botten och tryck ut degen i botten samt 3 cm upp på kanten i formen. Förgrädda mitt i ugnen ca 6 min.
    3. Fyllning: Sänk ugnsvärmen till 175°. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Stek dem i smöret med farin och kanel ca 5 min. Pressa över limesaft. Lägg äppelbitarna i pajskalet.
    4. Vispa ägg och socker ca 2 min. Tillsätt färskost och vaniljsocker under omrörning. Bred krämen över äppelbitarna och grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt kallna.
    5. Topping: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Blanda samman crème fraiche, socker, vaniljsocker och limeskal. Ta upp och smält gelatinbladen med lite av smeten. Blanda ner gelatinet i resten av smeten. Bred toppingen över kakan och ställ kallt till följande dag.
    6. Finhacka citronmelissbladen. Blanda med limeskal och socker, strö över kakan och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben