En enkel och härlig efterätt som passar nu i äppeltider...
Ingredienser
275 g kavlad och kyld smördeg
3-4 äpplen
3 tsk kanel
1 ½ tsk socker
100 g mandelmassa
2 msk florsocker
50 g smör
1 ägg
Instruktioner
Rulla ut smördegen och skär en 5 cm bred remsa på ena långsidan, och lägg den åt sidan.
Lägg resten av smördengen på en plåt med bakpapper. Vik kanterna dubbelt så att det blir en 2-3 cm hög kant runt hela smördegen. Nyp till kanterna så att "lådan" håller i hop.
Skala, kärna och tärna äpplena. Lägg tärningarna, kanelen och sockret i en plastpåse och skaka runt ordentligt så att allt blandas.
Riv mandelmassan grovt och fördela ut den på smördegen. Strö ut äpplena ovanpå och strö över florsockret. Hyvla över smöret.
Skär till smala remsor av den sparade smördegen och lägg dem som ett galler över äpplena. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt kakan svalna av och servera med tex vanilvisp eller glass.