Äppelkaka med vaniljsås i glas

Serverar: 8 portioner

En riktig favorit i alla åldrar lagad på ett nytt och modernt sätt. Läcker och lättgjord! Allt går att förbereda och sedan varva ingredienserna i en glasburk eller glas strax före servering.

Ingredienser

  • Snabbt äppelmos
  • 1 kg äpplen
  • 2 dl vit sirap
  • 2 tsk kanel
  • Pressad saft av ½ citron
  • 1 krm salt
  • Kaksmulor
  • 10 digestivekex
  • 1 tsk kardemumma
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • Vaniljsås
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 2 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Äppelmos: Skala äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en skål med höga kanter och häll över sirapen. Baka äpplena i mikron på 800 watt i 6 minuter. Ta ut skålen och rör om. Ställ tillbaka skålen och baka i 800 watt i ytterligare 8 minuter tills äpplena känns mjuka. Mixa sedan försiktigt äpplena och tillsätt resten av ingredienserna. Låt moset svalna.
    3. Kaksmulor: Krossa digestivekexen till smulor i en matberedare eller för hand. Tillsätt övriga ingredienser till smulorna och knåda till en smulig deg. Strö på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda högt upp i ugnen i ca 6 minuter. Ta ut och låt svalna.
    4. Vaniljsås: Vispa grädden. Vispa sedan äggulor och socker pösigt i en annan skål. Vänd ihop grädde och äggulevisp och tillsätt vaniljsockret.
    5. Servering: Varva smulor, äppelmos och vaniljsås i glasburk eller glas. Toppa med smulor. Servera direkt!

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben