Små äppelkakor med vaniljsås
Den perfekta äppelefterrätten...
Ingredienser
225 g Svenskt Smör
2 ½ dl strösocker
1 citron, rivet skal
5 ägg
4 dl vetemjöl
2-3 syrliga äpplen
½ dl socker
1 tsk kanel
Vaniljsås
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk 3 %
2 msk socker
3 äggulor
Instruktioner
- Dela vaniljstången.
- Skrapa ur fröna i grädden och mjölken.
Koka upp tillsammans med sockret.
Låt stå och dra i 10 minuter.
- Tillsätt en äggula i taget och vispa.
Sjud upp såsen tills den tjocknar (får ej koka).
Sila såsen och låt svalna till servering.
- Sätt ugnen på 175°.
- Rör mjukt smör och socker vitt och pösigt.
Blanda ned citronskal och ägg (vispa ner ett i taget).
Rör sist ned mjölet.
- Smörj och bröa portionsformar.
Häll i smeten. Skala och skär äpplena i klyftor.
Doppa dem i socker och kanel och stick ned i smeten.
- Grädda kakorna i cirka 25–30 minuter.
Servera tillsammans med vaniljsåsen.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Äppeltider!
Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...
Fira Fars dag med en Gåsmiddag
I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...
"Ett äpple om dagen.."
"Ett äpple om dagen, håller doktorn borta.." kanske man skall ta med e...