Äppelkaka på amerikanskt vis
Serverar: 20-30 portioner
Ett recept som räcker både till en stor långpanna samt en normalstor rund sockerkaksform. Fantastiskt saftig och god.
Om man vill kan man halvera receptet så blir det lagomt att grädda i en liten långpanna. Det fungerar att minska lite på både socker och margarin men inte så mycket - då blir inte kakan sig lik.
Ingredienser
4 ägg
8-9 dl socker
4 ½ dl filmjölk
400-500 g smält margarin
13 ½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
4-6 äpplen beroende på storlek
1 dl strösocker
1 msk kanel
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175-200 grader
Smält matfettet och låt det svalna
Vispa ägg och socker poröst i en stor bunke (det blir mycket smet)
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dessa tillsammans med filmjölken och rör slutligen ner det smälta, avsvalnade margarinet. Smörj en stor långpanna + en rund sockerkaksform och strö den med ströbröd eller kokos och häll i smeten.
- Skär äpplen i klyfor och vänd dem i socker och kanelblandningen, lägg dem med jämna mellanrum ovanpå smeten. Strö därefter över socker och kanelblandning över kakorna och grädda dem en i sänder i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Den här är "en av mina" arbetskamraters favoritkakor - o min med förresten. Man får inte vara "rädd för" fett o socker men den är som ingen annan äppelkaka jag smakat. Fantastiskt saftig!