Äppelkolapaj med mandelsmul

Serverar: 4-6 portioner

Ljuvlig paj som slår de flesta äppelpajer. En ny favorit här hemma.

Ingredienser

  • 6 normalstora äpplen, syrlig sort
  • 4 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  • Smultopping
  • 150 g sötmandel
  • 225 g kylskåpskallt smör i tärningar
  • ½ dl brunt farinsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • Servering
  • Lättvispad grädde eller grädde blandad med matyoghurt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Häll sockret i en ugnssäker stor stekpanna med hög kant och låt det smälta under konstant omrörning på svag värme. Sockret ska bara smälta och endast få lite färg.
    3. Tillsätt grädden försiktigt och rör om tills blandningen har kokat samman till en kolasås och eventuella sockerklumpar har lösts upp. Det tar några minuter. Lägg i äppelklyftorna och vänd runt så att kolan täcker dem ordentligt.
    4. Hacka mandeln till smultoppingen fint i en matberedare med knivar. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills allt har gått samman till en smulig deg.
    5. Fördela degen över äppelklyftorna och ställ in stekpannan i mitten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i 30-35 minuter eller tills smultoppingen har fått en fin gyllenbrun färg.
    6. Servera pajen med lättvispad grädde eller grädde blandad med matyoghurt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben