Körsbärspaj med vanilj- och mandelsmulor

Serverar: 8-10 portioner

En riktigt god paj som är frasig, mjuk och smulig på samma gång. Pajen för tankarna till 90-talets kultförklarade tv-serie "Twin Peaks", där agent Cooper äter körsbärspaj på Normas RR Diner.

Ingredienser

  • Pajbotten
  • 40 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 350 g körsbär, urkärnade ca 5 dl
  • 2 msk socker
  • 1 msk Maizena majsstärkelse
  • Smuldeg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt
  • ½ vaniljstång
  • 100 g mandel, grovhackad
  • 100 g smör, kallt
  • Servering
  • Glass, vaniljvisp eller lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjölet i smeten och blanda i smöret. Häll smeten i en smord avlång form. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Kärna under tiden ur körsbären. Ta ut bottnen från ugnen. Höj värmen till 200 grader.
    3. Blanda mjöl, havregryn, socker och salt i en bunke. Dela och skrapa ur vaniljstången, blanda ner i bunken tillsammans med den grovhackade mandeln. Skär smöret i kuber och finfördela det i bunken.
    4. Vänd körsbären i socker och majsstärkelse. Lägg bären på bottnen och täck med smulorna. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills pajen är gyllene. Ta ut och låt svalna.
    5. Servera pajen gärna med glass, vaniljvisp eller lättvispad grädde.

    Liknande recept

    3.5
    45 min
    8
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben