Vanilj- jordgubbstårta

Jag gjorde botten med citronsockerkaka från Leilas recept. Den blev jättegod och saftig, och höll några dagar utan att bli torr. Sedan fyllde jag den med jordgubbsmousse (med hela jordgubbar i) och marsankräm. I toppen av tårtan hade jag i dumlemousse.

Ingredienser

  • Citronbotten: (köpt eller hemmagjord)
  • 3 st citron sockerkaksbottnar
  • 2-3 st små citron sockerkaksbottnar
  • 6 st ekologiska ägg
  • 5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • Skal och saft av 2 citroner
  • Vaniljkräm: (Köpt eller hemmagjord)
  • 4 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk maizenamjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • Jordgubbsmousse
  • 1 gelatinblad
  • 2 dl färska jordgubbar
  • 2 msk florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • Dumlemousse
  • 100 g dumle
  • 1 dl grädde
  • Garnering
  • Rosa och grön marsipan
  • Jordgubbar doppade i vitchoklad
  • Rostade mandelspån
  • Noblessrutor
  • Blad och ros
  • Instruktioner

    1. Jag gjorde så att jag gjorde två st "sockerkakor" av den här smeten. Sedan delade jag på den i gång, så det blev två delar. 3 av bottnarna använde jag till stora tårtan. Medan den sista botten skärde jag i 2-3 små runda cirklar.
    2. Vaniljkräm: Blanda grädde, äggulor, socker och maizenamjöl i en tjockbottnad kastrull. Sjud blandningen på svag värme till en tjock porös kräm, vispa kraftigt mot bottnen hela tiden. Låt krämen kallna. Krydda med vaniljsocker. Fyll pajbottnarna med vaniljkrämen.
    3. Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Purea jordgubbarna och blanda med florsocker. Värm några matskedar jordgubbspuré i en tjockbottnad kastrull. Ta upp gelatinbladet ur vattnet, krama ur och lös upp det i kastrullen med jordgubbspuré. Ta kastrullen från värmen, låt svalna något och rör sedan ner i resten av jordgubbspurén. Vispa grädden och rör försiktigt ihop den med jordgubbspurén. Ställ kallt tills moussen tjocknar något. Blanda sedan ner skurna jordgubbar i moussen.
    4. Dumlemousse: Värm grädden och ha i dumlen, låt stå kallt några timmar och vispa sedan med elvisp.
    5. Lägg ihop tårtan: Bre på de olika fyllningarna och lägg ihop tårtan. För att de översta bottnarna ska stanna kvar kan det vara bra att sticka in ett träspett/sugrör och klippa av. Bred sedan på grädde över hela tårtan och garnerna. Jag hade rostade mandelspån runt om tårtan. sedan doppade jag jordgubbar i vitchoklad och la på, la även lite noblesskivor där. Den översta delen klädde jag i rosa marsipan, la grön marsipan runt och la på en ros.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Kladdkakan95 9 juni 2009

    Nej vilken snygg tårta!!!!!!!!!!!!!!;D

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben