Jag gjorde botten med citronsockerkaka från Leilas recept. Den blev jättegod och saftig, och höll några dagar utan att bli torr. Sedan fyllde jag den med jordgubbsmousse (med hela jordgubbar i) och marsankräm. I toppen av tårtan hade jag i dumlemousse.
Ingredienser
Citronbotten: (köpt eller hemmagjord)
3 st citron sockerkaksbottnar
2-3 st små citron sockerkaksbottnar
6 st ekologiska ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
Skal och saft av 2 citroner
Vaniljkräm: (Köpt eller hemmagjord)
4 dl grädde
2 äggulor
1 msk strösocker
2 msk maizenamjöl
1 msk vaniljsocker
Jordgubbsmousse
1 gelatinblad
2 dl färska jordgubbar
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
Dumlemousse
100 g dumle
1 dl grädde
Garnering
Rosa och grön marsipan
Jordgubbar doppade i vitchoklad
Rostade mandelspån
Noblessrutor
Blad och ros
Instruktioner
- Jag gjorde så att jag gjorde två st "sockerkakor" av den här smeten. Sedan delade jag på den i gång, så det blev två delar. 3 av bottnarna använde jag till stora tårtan. Medan den sista botten skärde jag i 2-3 små runda cirklar.
- Vaniljkräm:
Blanda grädde, äggulor, socker och maizenamjöl i en tjockbottnad kastrull. Sjud blandningen på svag värme till en tjock porös kräm, vispa kraftigt mot bottnen hela tiden. Låt krämen kallna. Krydda med vaniljsocker. Fyll pajbottnarna med vaniljkrämen.
- Jordgubbsmousse:
Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Purea jordgubbarna och blanda med florsocker. Värm några matskedar jordgubbspuré i en tjockbottnad kastrull.
Ta upp gelatinbladet ur vattnet, krama ur och lös upp det i kastrullen med jordgubbspuré. Ta kastrullen från värmen, låt svalna något och rör sedan ner i resten av jordgubbspurén.
Vispa grädden och rör försiktigt ihop den med jordgubbspurén. Ställ kallt tills moussen tjocknar något.
Blanda sedan ner skurna jordgubbar i moussen.
- Dumlemousse:
Värm grädden och ha i dumlen, låt stå kallt några timmar och vispa sedan med elvisp.
- Lägg ihop tårtan:
Bre på de olika fyllningarna och lägg ihop tårtan. För att de översta bottnarna ska stanna kvar kan det vara bra att sticka in ett träspett/sugrör och klippa av. Bred sedan på grädde över hela tårtan och garnerna.
Jag hade rostade mandelspån runt om tårtan. sedan doppade jag jordgubbar i vitchoklad och la på, la även lite noblesskivor där. Den översta delen klädde jag i rosa marsipan, la grön marsipan runt och la på en ros.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Nej vilken snygg tårta!!!!!!!!!!!!!!;D