Citron- och jordgubbstårta

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Ingick i dottern Sofias studentbuffé. Vi bjöd på fläderbål och som tilltugg tunnbrödsrullar med lax, katrinplommon med bacon. Buffématen var rosmarinmarinerad fläskfilé, citrusinkokt lax, försommarpotatis, rostad grönsakssallad, färskost, och citron & jordgubbstårta. Kan förberedas delvis dagen innan

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl hett vatten
  • 2 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk rivet citronskal
  • Citronkräm
  • 1 citron, saft och skal
  • 1 ½ dl socker
  • 3 ägg
  • 2 msk kallt smör
  • Dekor
  • 500 g jordgubbar
  • 3 dl vaniljkräm
  • 3 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det heta vattnet mot slutet av vispningen.
    2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggblandningen. Tillsätt det rivna citronskalet.
    3. Häll smeten i en smord och bröad rund 1 1/2 liters form med löstagbara kanter. Grädda genast i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Ta ut och låt svalna lite innan kanten på formen tas bort. Låt bottnen kallna helt. Dela den i tre delar.
    4. Gör citronkrämen medan tårtbottnen gräddas. Blanda citronsaft och skal, socker och ägg i en rostfri bunke. Ställ den över en kastrull med vatten och låt vattnet sjuda. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får absolut inte koka. Ta bunken från värmen, klicka i smöret i små bitar samtidigt som du rör häftigt. Låt svalna.
    5. Fördela citronkräm över en tårtbotten och lägg hälften av de skivade jordgubbarna över. Lägg på den andra bottnen, bred vaniljkräm över och strö över resten av jordgubbarna. Lägg slutligen på den tredje delen. (Kan förberedas hit dagen innan.)
    6. Vispa och bred grädden över och runt tårtbottnarna. Dekorera med jordgubbar

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben