Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås

Serverar: 8 portioner

En klassisk dessert med twist! Smulorna ger en härlig krispighet. Den goda såsen passar även utmärkt till höstens alla efterrättspajer.

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • ½ dl socker
  • ½ dl vitt vin
  • ½ dl grenadin eller koncentrerad blandsaft
  • 33 cl Sprite (läsken)
  • 16 halverade och urkärnade plommon
  • Smulor
  • 50 g mandelspån
  • 2 msk socker
  • 1 msk smör
  • Kardemummasås
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 tsk kardemummakärnor
  • 9 äggulor
  • 1½ dl socker
  • Instruktioner

    1. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, vin, grenadin, Sprite och vaniljstången. Koka upp och låt koka 5 minuter utan lock. Lyft ur vaniljstången och lägg i plommonen. Koka ytterligare 5 minuter. Låt svalna i lagen.
    2. Blanda alla ingredienser till smulorna i en bunke. Strö ut det över en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter.
    3. Koka upp grädde, mjölk och kardemummakärnor till kardemummasåsen. Ta av från plattan och låt dra i 20 minuter. Vispa ihop äggulor och socker pösigt. Sila bort kardemummakärnorna. Vispa ner äggsmeten i gräddblandningen och värm försiktigt under vispning till 82 grader då såsen tjocknar. Låt kallna innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben