Lingonpäron med kardemummakräm och mandelcrunch

Serverar: 5-6 portioner

En riktig smakexplosion! Päron, lingon, kardemumma, mandel och citron i en härlig blandning.

Ingredienser

  • Lingonpäron
  • 5-6 päron
  • 2 dl lingon
  • 1 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vitt vin
  • Potatismjöl
  • Kardemummakräm
  • 400 g färskost, t ex Philadelphia
  • Socker, efter smak
  • Mortlad kardemumma, efter smak
  • Mandelcrunch
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • ½ tsk havssalt
  • 2 dl marconamandlar eller sötmandlar utan skal, slarvigt hackade
  • Servering
  • Några färska lingon
  • Myntablad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Dela och skrapa ur vaniljstången. Skala päronen, behåll gärna kvisten. Lägg dem i en kastrull och tillsätt lingon, socker, vaniljstång- och frön samt vin. Koka eller sjud päronen mjuka. Plocka upp päronen samt vaniljstången och reducera lagen med lite potatismjöl tills den är krämig. Mixa den med en stavmixer eller i en matberedare.
    3. Kardemummakräm: Vispa färskost, socker och mortlad kardemumma med elvisp, tills sockret har lösts upp. Lägg krämen i en spritspåse eller skeda upp den vid servering.
    4. Mandelcrunch: Arbeta ihop alla ingredienser till degen och strö ut smulorna på en plåt. Grädda dem mitt i ugnen tills de är krispiga och låt dem svalna.
    5. Servering: Börja med att spritsa färskostkrämen som en spiral, följ sedan efter med lingonkrämen. Strö över mandelsmulor och lingon, sätt päronen i mitten och dekorera med mynta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben