Det här receptet räcker till många men det går att halvera. Marinera dagen före, sedan är det bara att ställa långpannan i ugnen. Av marinaden blir en god sky.
Ingredienser
3 kycklingar, helst ekologiska ca 3½ kg
5 lagerblad
10 små äpplen
Marinad
1 dl konc äppeljuice
1½ dl japansk soja
1 dl flytande honung
1 dl majsolja
1 msk salt
Instruktioner
- Stycka varje kyckling i 8 bitar. (Se kokbok hur man styckar fågel).
Skär lite skåror i skinnet så att marinaden tränger in ordentligt.
Lägg bitarna i en långpanna.
- Rör ihop marinaden och häll den över kycklingen.
Fördela lagerbladen runt om.
Ta ut kärnhuset ur äpplena, det går lättast med en sk. äppelpipa.
Ställ dem i en ugnssäker form.
- Täck kycklingen och äpplen med plastfolie och ställ kallt i ca 8 timmar.
Hit går det bra att förbereda.
- Vänd gärna runt kycklingbitarna några gånger så att marinaden kommer åt överallt.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fran kycklingen i god tid så att den inte är kylskåpskall.
- Tillaga med skinnsidan uppåt mitt i ugnen ca 45 minuter.
- Ställ in äpplena de sista 15 minuterna.
- När är kycklingen färdig?
Stick en vass kniv i tjockaste delen på kycklinglåret.
Om vätskan som sipprar ut är klar, så är kycklingen det också.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Har tillagat detta recept vid 2 tillfällen och det har varit mycket gott! Dock märkte vi stor skillnad på om man har kyckling av bra frabrikat eller billig utländsk fryst. Det var faktiskt stor skillnad.