Äppelnötspajer med italiensk maräng och vaniljsås

Serverar: 6 portioner

Knaprigt goda små pajer som toppas med en len maräng och en underbar vaniljsås med vit choklad. Desserten är glutenfri.

Ingredienser

  • Vit vaniljsås (ca 4 dl)
  • ½ vaniljstång
  • 50 g vit choklad
  • 2 dl vispgrädde, 40%
  • 1 dl mjölk, 3%
  • 2 msk socker
  • 3 äggulor
  • Botten
  • 50 g smör
  • 1 1/4 dl råsocker
  • 1/4 dl flytande honung
  • 3½ dl nötter, t ex hasselnötter, cashewnötter, jordnötter, pinjenötter, hackade
  • ½ dl torkade äppelbitar
  • Italiensk maräng
  • 2 äggvitor
  • 1 nypa salt
  • 2 dl socker
  • ½ dl vatten
  • Dekoration
  • Färsk mynta eller citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Vaniljsås: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Hacka chokladen. Häll grädde, mjölk, socker och vaniljstången samt frön i en kastrull. Låt blandningen koka upp. Häll blandningen över äggulorna och rör om. Häll tillbaka blandningen i kastrullen under omrörning. Blanda ner chokladen och rör tills den har smält. Låt såsen svalna och stå i kylen i några timmar, gärna till nästa dag. Plocka bort vaniljstången innan servering.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 6 pajformar, ca 9 cm i diameter.
    3. Smält smör, råsocker och honung i en kastrull och låt det småkoka i 2-3 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt de hackade nötterna samt äppelbitarna. Fördela blandningen i formarna och sätt dem på en plåt. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
    4. Maräng: Vispa äggvitor och salt i en bunke till ett hårt skum. Koka socker och vatten i en kastrull till 121 grader. Häll sockerlagen i en fin stråle över äggvitorna under vispning. Vispa tills marängen är kall.
    5. Spritsa maräng i varje pajskal och dekorera pajerna med färsk mynta eller citronmeliss. Servera vaniljsåsen i ett litet glas eller ringla den över pajen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben