Äppelpaj på Hagdals vis

Serverar: 6 portioner

Fyllning av äpplen och krusbär samt en underbar botten gör den här speciell!

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 100 g skållad, skalad och mald mandel
  • ev. 2-3 bittermandlar
  • 150 g kallt smör
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 6 syrliga äpplen
  • 1,5 dl krusbärssylt eller 3 dl mogna krusbär
  • (1dl socker)
  • Instruktioner

    Gör mördegen och låt den vila. Kavla ut 2/3 av degen och täck botten och kanter på en pajform. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg på dem och täck med sylten. Färska krusbär kan blandas med äppelklyftorna och 1 dl socker. Kavla ut resten av degen till ett lock och täck formen. Jag brukar hellre sporra ut remsor av degen och lägga i ett gallermönster. Gör du ett heltäckande lock måste kanterna nypas till väl och några små ånghål göras med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter. Ytan ska ha gyllengul färg. Vispad grädde eller vaniljsås är gott till.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben