Äppelpiroger med muskovadosocker

Serverar: 40 portioner

Perfekta mellispiroger att ha till hands i frysen. Inte för söta och med lite grahamsmjöl för att mätta ordentligt.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 10-11 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 1 dl hasselnötter
  • 3-4 äpplen
  • 2 dl mörkt muskovadosocker
  • 1 dl russin
  • Pensling
  • 1 uppvispat ägg
  • Garnering
  • ½ msk grovkrossad kardemumma
  • Instruktioner

    1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll på smörbladningen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt salt och ägg och rör ihop till en slät smet. Tillsätt grahamsmjöl och vetemjöl, arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    2. Hacka undertiden nötterna till fyllningen. Kärna ur, grovriv och krama ur äpplena. Blanda med nötter, socker och russin.
    3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut båda delarna till plattor, ca 35x45 cm. Ta ut rundlar, ca 9 cm i diameter. Fördela fyllningen mitt på rundlarna. Vik ihop till halvmånar och tryck till kanterna ordentligt.
    4. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper, Låt jäsa ytterligare ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Pensla pirogerna med ägg och strö över kardemumma. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12-15 minuter.

    Liknande recept

    4.7
    10 min
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben