Valnötspaj

Serverar: 8-10 portioner

En busenkel och toppengod valnötspaj med kolaliknande fyllning. Uppskattad av både barn och vuxna.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl socker
  • Fyllning
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl muskovadosocker eller farinsocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 msk kakaopulver
  • 150 g valnötskärnor (1 1/2 burk)
  • Tillbehör
  • Vaniljglass eller vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör i en kastrull. Tillsätt havregryn, mjöl och socker. Rör så att allt blandas väl. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm, med löstagbar kant. Låt formen stå i kylen i ca 30 min.
    2. Gör under tiden fyllningen. Smält smör och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör. Sikta ner mjöl och kakao. Blanda väl. Rör ner valnötskärnor, som inte behöver hackas.
    3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk värmen till 175 grader. Bred ut fyllningen i pajskalet och grädda pajen i nedre delen av ugnen 25-30 min, tills fyllningen har stelnat. servera pajen i små bitar, den är ganska mäktig.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben