Grekisk valnötspaj

Serverar: 8-10 portioner

Grekisk valnötspaj

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 115 g smör
  • 2 msk crème fraiche
  • Fyllning
  • 200 g valnötter
  • Knappt: 1 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 tsk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 25 g smör
  • 3 ägg
  • Instruktioner

    1. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör den i en matberedare så att den precis bara hinner forma sig till en boll.
    2. Tumma ut degen i pajformen och ställ kallt en stund. Värm ugnen till 225° och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Sätt ugnen på 200°. Rosta valnötterna i 10 minuter.
    3. Smält socker och citronsaft i en kastrull. Värm grädde, sirap, kakao, vaniljsocker och salt i en kastrull. Häll den varma blandningen i det smälta sockret och koka såsen ca 10 minuter. Det ska bli en kolasås. Tag kastrullen av värmen, rör ned valnötter, smör och ägg. Rör tills allt blandat sig.
    4. Fyll i det förgräddade pajskalet. Baka i 30 minuter eller tills pajfyllningen stannat.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben