Det här är en perfekt paj för den hängivne chokladälskaren. Pajen är fylld med knapriga nötter och krämig chokladsmet. Perfekt till kaffet eller ett litet glas portvin.
Ingredienser
Botten
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
2 msk florsocker
Fyllning
50 g smör
150 g mörk choklad
1 dl strösocker
3/4 dl sirap
3 ägg
1/2 dl vispgrädde
200 g valnötter
Tillbehör
2 dl vispgrädde
Instruktioner
Dela smöret i kuber. Hacka samman smör, mjöl, vatten och florsocker, för hand eller i maskin. Arbeta ihop allt till en degboll.
Klä en smord pajform, ca 24 cm i diameter, med pajdeg. Nagga bottnen med en gaffel. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Förgrädda pajskalet ca 15 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader.
Gör fyllningen medan pajskalet förgräddas: Smält smöret i en kastrull, bryt ner chokladen i mindre bitar och tillsätt i det smälta smöret. Rör tills chokladen smält.
Blanda ner socker, sirap, ägg och vispgrädde. Rör samman. Häll chokladsmeten i pajskalet och fördela valnötterna över.
Grädda pajen ca 35 minuter. Servera gärna pajen med lite lättvispad grädde.