Valnötspaj med mörk choklad

Serverar: 8 portioner

Det här är en perfekt paj för den hängivne chokladälskaren. Pajen är fylld med knapriga nötter och krämig chokladsmet. Perfekt till kaffet eller ett litet glas portvin.

Ingredienser

  • Botten
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • 2 msk florsocker
  • Fyllning
  • 50 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 1 dl strösocker
  • 3/4 dl sirap
  • 3 ägg
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 200 g valnötter
  • Tillbehör
  • 2 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Dela smöret i kuber. Hacka samman smör, mjöl, vatten och florsocker, för hand eller i maskin. Arbeta ihop allt till en degboll.
    2. Klä en smord pajform, ca 24 cm i diameter, med pajdeg. Nagga bottnen med en gaffel. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
    3. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader.
    4. Gör fyllningen medan pajskalet förgräddas: Smält smöret i en kastrull, bryt ner chokladen i mindre bitar och tillsätt i det smälta smöret. Rör tills chokladen smält.
    5. Blanda ner socker, sirap, ägg och vispgrädde. Rör samman. Häll chokladsmeten i pajskalet och fördela valnötterna över.
    6. Grädda pajen ca 35 minuter. Servera gärna pajen med lite lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben