Kola- och valnötspaj med doft av bourbon

En maxad paj med nöttopping och whiskygrädde. Makalös, vuxengod paj!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk socker
  • 125 g kallt smör
  • 1 vispat ägg
  • 1½ msk vatten
  • Fyllning
  • 4 uppvispade ägg
  • 2½ dl ljus sirap
  • 1 dl farinsocker
  • 2 msk smält smör
  • 1½ msk whisky
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • Nöttopping
  • 0.75 dl farinsocker
  • 4 msk smör
  • 3 msk honung
  • 3-4 dl valnötter, kan bytas ut mot hasselnötter, pekannötter eller mandel
  • Bourbongrädde
  • 3 dl vispad grädde
  • 2 msk bourbon, kan bytas ut mot whisky, rom eller punsch
  • Instruktioner

    1. Gör pajdegen. Förhand. Blanda samman mjöl, salt, socker, smör, vispat ägg och vatten snabbt genom att nypa ihop degen. Knåda inte. arbetas degen för mycket blir den seg och dra ihop sig. Använder du matberedare. Vispa ägget. Skär smöret i tärningar. Lägg mjöl, salt, socker, ägg och smör i matberedaren. Kör alltihop tills det blivit smuligt. Tillsätt vatten och fortsätt köra tills degen släppt från kanterna och blivit en boll. Stäng av direkt och ta upp degen.
    2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Nagga med gaffel. Ställ i kylskåpet i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader och förgrädda pajskalet i ca 8-10 minuter.
    3. Vispa ihop ägg, sirap, farinsocker, socker, smält smör, whisky, vaniljsocker och salt till fyllningen. Häll fyllningen i det gräddade pajskalet. Grädda ca 30-35 minuter i nedre delen av ugnen. Lägg folie över om kakan börjar brännas.
    4. Blanda farinsocker, smör och honung i en kastrull till nöttoppingen. Sjud ca 2 minuter. Blanda ner valnötter i smeten och rör tills alla nötterna är täckta av smet. Klicka ut smeten över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i ytterligare 10 minuter tills ytan fått färg. Låt pajen svalna.
    5. Vispa grädden, tillsätt bourbon och ställ kallt tills kakan ska serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben