Äppelsmulpaj med sötmandel, ingefära, kanel och yoghurtsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Ingen light efterrätt, men man måste få unna sig. Det blir krispigare att använda råsocker i stället för strösocker i smulpajen.

Ingredienser

  • Deg
  • 100 g smör
  • 2 dl sötmandel
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • Fyllning
  • 5 äpplen
  • 50 g ingefära, malen
  • 1 msk smör
  • 2 msk strösocker eller råsocker
  • 1 tsk kanel, malen
  • Yoghurtsås
  • 4 dl turkisk eller grekisk yoghurt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk strösocker
  • Instruktioner

    1. Deg: Sätt ugnen på 200°. Skär smöret i mindre kuber. Grovhacka mandeln. Blanda samman alla ingredienserna till degen med fingertopparna.
    2. Fyllning: Skölj, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv fint på rivjärn. Smält smöret i en stekpanna. Strö över sockret och låt det karamelliseras (bli brunt) med smöret. Tillsätt ingefära och äppelklyftor och stek under omrörning 4–5 min. Tillsätt kanel.
    3. Häll äppelklyftorna i en ugnssäker form. Smula degen över äpplena.
    4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.
    5. Yoghurtsås: Smaksätt yoghurten med vanilj- och strösocker.
    6. Servera pajen ljummen med yoghurtsåsen till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben