Äppeltarte med mandelfyllning och tosca

Serverar: 10-12 portioner

Ljuvligt god äppelpaj med en mjuk mandelfyllning toppad med ett knäckigt toscatäcke.

Ingredienser

  • 2 syrliga äpplen
  • Botten
  • 3 dl vetemjöl, 180 g
  • ½ dl socker
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 100 g mandelmjöl
  • 1 dl socker
  • 1 stort ägg
  • 1 citron, finrivet skal
  • Toscatäcke
  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 2 msk glykossirap
  • 50 g mandelspån
  • Tillbehör
  • Lättvispad grädde eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Botten: Blanda mjöl, socker och smör till en smulig massa i en matberedare eller med fingrarna. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt den stå i kyl i minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet och grädda långt ner i ugnen i ca 12 minuter.
    2. Fyllning: Blanda smör, mandelmjöl, socker, ägg och citronskal. Skiva äpplena mycket tunt. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Lägg på äppelskivorna. Grädda ca 25 minuter mitt i ugnen tills fyllningen stannat.
    3. Toscatäcke: Smält smöret och tillsätt mjöl, socker, glykossirap och mandelspån. Låt sjuda upp under omrörning. Häll ut smeten över kakan och fortsätt grädda ytterligare 8-10 minuter tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg.
    4. Servera pajen ljummen eller kall tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    30
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben