Ärtsoppa på indiskt vis

Serverar: 4 portioner

En värmande och het ärtsoppa som gärna kan balanseras med en god raita. Härliga kryddor ger denna soppa en fantastisk smak som för tankarna till Indien. Mixa soppan med stavmixer och tillsätt de färska örterna precis innan servering. Tips! Kryddorna kan varieras med någon färdig kryddpasta såsom balti eller biryani.

Ingredienser

  • 4 dl ärter
  • 1½ l kokande vatten
  • 1 hackad gul lök
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 3 msk riven färsk ingefära
  • 1 finhackad, urkärnad och färsk chili
  • 3 msk smör
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk garam masala
  • 2 tärningar grönsaksbuljong eller hönsbuljong
  • Salt efter smak
  • 2 msk hackad färsk koriander (kan bytas ut mot persilja)
  • Instruktioner

    Lägg ärterna i en skål, slå över det kokande vattnet och låt ärterna dra. Fräs lök, ingefära, vitlök och chili i smör i en kastrull tills löken är mjuk och genomskinlig. Tillsätt kryddorna och fräs i någon minut. Häll på ärterna med vattnet, tillsätt buljongtärningar och låt koka under lock på svag värme tills ärterna kokar sönder, ca 15 minuter. Mixa soppan med stavmixer, smaka av med salt och tillsätt koriander som får sjuda med någon minut innan servering. Servera gärna soppan med ett gott surdegsbröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    sipika 26 november 2015

    Vilka ärter? Torra, från burk, frysta?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben