Amerikansk chicken pot pie

Serverar: 8-10 portioner

En festligt god paj till helgen.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 2 ¼ dl potatis, tärnad
  • 2 ¼ dl lök, tärnad
  • 2 ¼ dl rotselleri, tärnad
  • 2 ¼ dl morot, tärnad
  • ¾ dl smör, skirat
  • 4 ¾ dl kycklingfond
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ¼ dl kaffegrädde
  • 1 tsk salt
  • ¼ tsk vitpeppar
  • ½ kg kycklingfilé, grillad och tärnad
  • Skal
  • 2 satser pajdeg - färdigköpt eller efter eget recept
  • 1 ägg, uppvispat att pensla med
  • Instruktioner

    1. Ugn 200°C
    2. Klä en rymlig gratängform med med 2/3 av pajdegen och "pricka" skalet jämnt fördelat i bottnen med en gaffel så att det inte höjer sig och blir bubbligt. Förbaka i ugn tills det är halvklart (15-20 min.).
    3. Under tiden pajskalet bakas av sauterar du lök, rotselleri, morot, och potatis på låg värme i det skirade smöret tills de är nästan genomlagade (c:a 10 min.). Det får inte ta färg.
    4. Tillsätt mjölet och låt puttra på medelvärme i en minuts tid under omrörning. Det skall fortfarande inte ta färg.
    5. Blanda ihop kycklingfonden och grädden och tillsätt blandningen i stuvningen.
    6. Låt puttra under omrörning på medelvärme tills såsen har tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
    7. Kavla ut resten av degen så att den gott och väl täcker hela pajen utan öppningar i sidorna.
    8. Ta ut det halvfärdiga pajskalet ur ugnen och häll i stuvningen.
    9. Lägg över pajlocket och se till att det sluter tätt mot det undre pajskalet. Skär skåror i locket (gärna i ett snyggt mönster) så att ångan kan ta sig ut.
    10. Pensla med uppvispat ägg.
    11. Baka av i ugn c:a 40 - 50 minuter, tills pajen är gyllenbrun och fyllningen är bubblig och genomlagad.
    12. Tips: Är man lite mer avancerad kan man göra lite snygga figurer av den överblivna pajdegen och dekorera pajlocket med innan man penslar med ägg.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4.5
    1 h 30 min
    4
    1

    Kommentarer (3)

    ManiacZombie 26 september 2012

    Ursäkta men måste påpeka att ni inte har skrivit ner hur man ska tillaga kycklingfilén över huvud taget? Eller är det bara jag som inte har sett något om det.

    boz1965 28 september 2012

    Det är nog bara du...

    Lady Lundvall 4 oktober 2017

    Jag antar att kycklingfilén även ska ner i pajen. Även om det inte står i beskrivningen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben