Amerikansk citronpaj med marängtopp

Serverar: 6-8 portioner

God smakbrytning mellan citronkrämen och marängen och bottnen har en knäckig smak.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • Ev. rivet skal av 1 citron eller 2 rivna bittermandlar
  • Fyllning
  • 1 ½ dl socker
  • 2 msk Maizena
  • 150 g smör
  • Rivet skal och saft av 2 citroner
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • Maräng
  • 2 äggvitor
  • 4 msk socker
  • Instruktioner

    1. Rör smör och socker pösigt i matberedare eller för hand. Arbeta snabbt in mjölet och havregrynen och ev. smaksättning.
    2. Knåda ihop till en boll och ställ kallt inlindad i plastfolie i ca 30 min.
    3. Kavla ut till en platta och klä en pajform. Picka och vik aluminiumfolie över kanten. Ställ formen i kylen i 10 min.
    4. Grädda i 200 grader i ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min. Låt pajskalet svalna.
    5. Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen. Sjud sakta under ständig vispning tills krämen är tjock och luftig.
    6. Kyl snabbt ner den under vispning i kallt vatten i diskhon. Häll den kall i skalet.
    7. Öka ugnsvärmen till 250 grader. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning.
    8. Bred massan toppigt över pajen och grädda på mellanfalsen i 2-3 minuter eller tills marängen fått lite brun färgskiftning.
    9. Serveras avsvalnad.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23

    Kommentarer (1)

    starfighter 21 april 2008

    Smaken var kanon! Sen vet jag inte om jag gjorde nåt fel men fyllningen blev väldigt lös.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben