Amerikanska pannkakor m äpple eller blåbär (shaker apple pancakes)

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 15 minuter

Det finns flera folk i U.S.A. som lever ett isolerat och religiöst liv på extremt gammaldags vis, där förändringarna sedan den ursprungliga invandringen är mycket liten. De var folk från trakterna kring Holland, Tyskland, Österrike som sökte en fristad i det nya landet, de sk pilgrimarna utgjordes delvis av dem. Det finns Amish, Mennonite, och Shaker folk, Shakerfolket som stått för det här receptet är mycket berömda för sitt vackra stilrena möbelhantverk och arkitektur där allt görs för hand. Såna här recept visar hur ursprungliga vissa generella amerikanska traditioner är, och de nordeuropeiska influenserna är tydliga i maten. Shakerfolket odlar äpplen och tillverkar cider på gammalt nordeuropeiskt maner och är duktiga ekologiska bönder som liksom i gamla tider tar vara på allt de slaktar och skördar. Pannkakorna sväller under tillagningen och ska bli 1/2-1 cm tjocka i pannan, 10-15 cm stora, varken degiga eller hårda på ytan. servera direkt 2-3 på höjden med en klickrumsvarmt smör. Äppelvarianten strös med kanel och socker, ätes traditionellt med grädde smaksatt med kanel el rosenvatten, blåbärsvarianten med riktig ekologisk lönnsirap (passar till bägge oxå) Perfekt till brunchen!

Ingredienser

  • Knappt 5 dl siktat vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bordssalt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 lättvispade ägg
  • Drygt 3 dl fet mjölk ,(gärna gammaldags eller kärnmjölk om det finns)
  • 2 rågade msk smält smör
  • Ca 2 dl skalat finhackat äpple el färska blåbär
  • Instruktioner

    1. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt de lätt uppvispade äggen och mjölken och vispa till en jämn smet. Blanda ner smält smör och frukten/bären.
    2. Sätt pannan på medelvärme och testa med att droppa med vatten: när droppen gör en livlig dans är temperaturen riktig. (inte högre nu) Pyttsa smet med en liten slev i pannan, flera åt gången om du har plats i pannan, och vicka inte som med svenska pankisar. Vänd när kanten börjar se lite torr ut, stek gyllenbruna på bägge sidor. Kan hållas varma på tallrik i ugn.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben