Anka med god kaffesås

Serverar: 4 portioner

En jättegod rätt som nästan smakar som rådjur.

Ingredienser

  • 1.6 kg anka, c:a
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 4 dl kokt kaffe med en skvätt grädde
  • Salt
  • Peppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk soja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk kalvfond
  • Grädde till sås
  • Instruktioner

    1. Skölj ankan väl och sätt på ugnen på ca 180 grader. Salta ankan väl inuti och stick in lök och morot och pensla den med soja, peppar och salta. Koka klart kaffet och blanda med grädde, fond och låt kallna.
    2. Lägg ankan i en ugnsform med 1 klyftad lök, vitlöksklyftorna och kaffeblandningen med kalvfonden och låt den stå mitt i ugnen i ca 2 timmar och ös den med kaffeblandningen och fonden när den fått fin stekyta. Täck över ankan med aluminiumfolie efter ca 45 minuter så den inte bränns.
    3. Fortsätt att ösa den med jämna mellanrum och när ankan är klar (testa sticka i den och köttsaften är klar) ta upp och låt den vila medan du gör gräddsås av stekskyn (försök avlägsna så mycket fett du kan) och tillsätt lite soja och cayennepeppar efter smak om du har lite kaffe kvar kan du gärna tillsätta lite mer om du vill. Skär upp ankan och njut med ris eller potatis.

    Liknande recept

    5
    2 d
    3-6

    Kommentarer (1)

    monicadanell 19 april 2015

    Hej och tack för en god anka den var god och super god sås du får fulla 5 poäng av oss monica

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben