Ankbröst i kryddad plommonsauté

Serverar: 4 portioner

Anka är ju inte alltid så lätt att få tag på. Får man inte det kan man använda kycklingbröst istället.

Ingredienser

  • 4 små ankbröst
  • Salt
  • 700-800 g mogna plommon
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 lagerblad
  • 3-4 kvistar timjan
  • 2 nejlikor
  • ½ tsk stötta korianderfrön
  • ½ tsk pepparkorn
  • 1 stjärnanis
  • 1 msk sherryvinäger
  • 2 dl vitt vin
  • 2-3 msk pekmez eller honung
  • Tillbehör
  • Bröd
  • Kokt potatis
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Putsa ankfiléerna, skåra skinnet lätt. Salta på bägge sidor och låt dem ligga framme i rumstemperatur ca 40 minuter.
    2. Dela och kärna ur plommonen. Skär lök och vitlök i tunna klyftor. Lägg ankfiléerna med skinnsidan neråt i en kall stekgryta eller djup stekpanna. Stek brösten bruna över låg värme i sitt eget fett. Stek filéerna 6-7 minuter på varje sida.
    3. Tillsätt plommon, lök, vitlök, lagerblad, timjan, nejlikor, koriander, peppar och stjärnanis. Höj värmen och sautera i 4-5 minuter. Skaka pannan då och då.
    4. Lyft ur ankan från pannan, lägg på ett ljummet fat och täck lite löst med folie.
    5. Häll vinäger, vin och pekmez eller honung i grytan, öka värmen och rör kraftigt runt medan vätskan kokar in, ca 2-3 minuter. Smaka av med salt.
    6. Låt ankbrösten vila ett par minuter till innan de skärs upp och läggs ner i plommonsautén. Servera genast med sallad, potatis och bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben