Ankbröst med grapefruktsås

Serverar: 4 portioner

Såsen är det enda lite svåra i denna rätt, det är viktigt att passa sockret så att det inte bräns.

Ingredienser

  • 1 ankbröst (ca 600-700 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • Grapefruktsås
  • 1 blodgrapefrukt
  • ½ dl ljust muskovadosocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl vatten
  • 1½ msk kycklingfond
  • ½ tsk hel svartpeppar
  • 2 tsk arrowrot eller maizena majsstärkelse
  • 1 krm salt
  • Potatis- och selleripuré
  • 600 g mjölig potatis t ex King Edward
  • 200 g rotselleri
  • 2 msk smör
  • 2-2½ dl matlagningsgrädde
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 1½ tsk salt
  • Tillbehör
  • 300 g haricots verts
  • 300 g shiitakesvamp
  • 1 + 1 msk olivolja
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 + 1 tsk smör
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • ½ + 1 tsk salt
  • 1 + 1 krm nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Börja med såsen. Skär av det yttersta av skalet på på halva grapefrukten. Strimla det fint. Lägg strimlorna i en skål och häll över kokande vatten för att få bort den beska smaken. Upprepa proceduren. Pressa saften ur grapefrukten (ca 1 dl). Sila.
    2. Smält muskovadosocker på medelvärme. Häll på röd vinsvinäger, grapefruktjuice, vatten och fond när det mesta sockret är smält. Tillsätt svartpepparkornen. Koka ihop ca 10 min. Sila. tillsät grapefruktskal och fortsätt koka ca 5 min. Red av såsen med arrowrot utrörd i lite vatten. Salta.
    3. Puré: skala potatis och rotselleri och skär i sivor. Koka dem mjuka 10-15 min. Häll av vattnet och tillsätt smör och matlagningsgrädde. Mosa eller vispa till en slät puré. Tillsätt ev mer grädde det ska bli löst mos. Smaka av med peppar och salt.
    4. Torka av ankbrösten. snitta den feta sidan i ett rutmönster med vass kniv. Salta och peppra runt om. Hetta upp en stekpanna. Stek brösten med skinnsidan ner ca 8 min. tills de får fin gyllenbrun färg. Vänd och stek dem i sitt eget fett ca 8 min på köttsidan till 63 grader innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt minst 5 min. Förväll bönorna hastigt i lättsalta vatten.
    5. Stek svamp i smör och olivolja ca 5 min. Strö på ½ tsk salt och peppra. Ta upp, strö över gräslök och täck med folie. Skiva vitlöken tunt och stek den gyllenbrun i resterande smör och olivolja tills den får färg. Lägg i bönorna, salta och peppra. Låt dem fräsa 1-2 min tillsammans med vitlöken.
    6. Skär upp ank brösten i cm-tjocka skivor. Ta vara på köttsaften och häll ner den i såsen. Hetta upp såsen och servera med tillbehören.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben