Stekt ankbröst med balsamvinägersås och calvadosäpplen

Serverar: 4 portioner

Ankbröst är lätt att tillaga och blir jättegott! Servera gärna med ugnstekta potatisklyftor eller blandade ugnsstekta rotsaker som t.e.x rotselleri, morötter, lök, potatis och palsternacka

Ingredienser

  • 600 g ankbröst
  • salt
  • peppar
  • Balsamvinägersås
  • 100 g scalottenlök
  • 1 dl rödvin
  • 1 msk olja
  • 3 dl vatten
  • 2 - 3 msk konc oxfond med rödvin eller viltfond
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • salt
  • peppar
  • ev någon msk calvados
  • Calvadosäpplen
  • 2 - 3 fasta gröna äpplen
  • 3 cl calvados
  • smör till stekning
  • Instruktioner

    1. Balsamvinägersås: Finhacka löken och sautera den i lite olja. Tillsätt vatten, vin, fond och balsamvinäger. Låt koka till såsen har reducerats till ca 2,5 dl. Sila såsen och smaka sedan av med salt, peppar och ev någon msk calvados.
    2. Calvadosäpplen: Dela äpplena och kärna ur dem. Låt skalen sitta kvar. Klyfta i snygga klyftor. Stek dem i smöret några minuter. Vänd försiktigt så de är hela och snygga. Häll på calvados och blanda.
    3. Ankbröst: Sätt ugnen på 125 grader. Skär ett rutmänster genom skinnet på ankbrösten. Salta och peppra på båda sidorna. Lägg ankbrösten i en torr het stekpanna med skinnsidan neråt. Bryn tills skinnet är vackert gyllenbrunt (4 - 6 minuter). Vänd och bryn på andra sidan några minuter. Lägg över ankbrösten på ett ungsäkert fat. Sätt in en kötttermometer. Ställ in den på 65 grader. Mer eller mindre beroende på hur rosa man vill ha det. Ugnsstek i 20 - 30 minuter. Linda sedan in i folie och låt vila 10 - 15 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    runoklee 1 november 2008

    Hei! Tässä resepti siihen eiliseen taivaalliseen ankkaan ja punaviinikastikkeeseen. Suosittelen testaamaan tätä! terkuin Leena

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben