Serverar: 4-5 portioner
Tid: 1 timme
Receptet är byggt på torsk, men man kan minska mängden torsk till förmån för någon annan vitfisk Jag brukar servera färska Smögenräkor på en separat tallrik/ kuvert. Räkor blir så lätt sega om de blir uppvärmda. Vill man lyxa till det kan man i stället servera havskräftor som tillbehör, eller lägga musslor i soppan vid sista uppkoket. Kontrollera i så fall att alla musslor har öppnat sig, kasta bort de som inte har gjort det. Soppan serveras med fördel tillsammans med rödvin !
Skär purjolök och rödlök ganska grovt. Stek några minuter, bara så att löken blir glansig. Häll över i en stor kastrull. Skär fänkål och morötter, glasera några minuter i stekjärn och häll över i kastrullen. Lägg i några kvistar timjan och dill, häll i vattnet och 4dl vin. Lägg i buljongtärningarna. Koka sakta under lock tills morötterna är nästan färdiga, ca 20 min. Tag kastrullen från plattan, häll i créme fraichen och rör ut den. Koka upp. Lägg i fisken, skuren i bitar och noggrant kontrollerad, så att inga ben finns kvar. Tillsätt sockerärterna, häll på 1 dl vin. Sjud under lock i 5-7 minuter, Sockerärterna ska vara al dente. Tag bort timjan- och dillkvistar. Smaka av med svartpeppar, tabasco och ev. mer salt. Servera med varmt brytbröd.