Ljuvligt både för ögat och smaksinnet. Imponerande bjudrätt. Överraskar gästerna, som blir på ett glatt humör av att se den vackra anrättningen.
Ingredienser
600 g fast fisk (t ex 300 g lax och 300 g marulk eller kolja)
500 g musslor med skal
2 cantaloupemeloner à ca 600 g (galiameloner går smakmässigt också bra , men då blir soppan blekvit till färgen)
2 fiskbuljongtärningar
3 dl vatten
1 lime
1 - 2 msk rödvinsvinäger
1 - 2 dl kryddigt vin (t ex gewurtztraminer)
1 citrongräs
½ - 1 röd chili utan kärnor
2 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
1 - 2 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk ( 4 dl)
1 tsk currypaste
200 - 250 g haricots verts , sockerärtor eller thailändsk sparris
salt
½ kruka hackad färsk koriander
ev basilikablad till garnering
Instruktioner
- 1. Halvera melonerna, gröp först ur kärnorna och sedan det mesta av fruktköttet. Låt lite vara kvar för att ge stadga till den blivande skålen.
2. Börja med att tillreda buljongen: koka mellonkärnorna tillsammans med fiskbuljongtärningarna och vattnet. Låt sjuda i ca 15 min. Sila bort kärnorna.
3. Skär hälften av fruktköttet i cm-stora tärningar, andra hälften mixas till mos som läggs i buljongen.
4.Riv limeskalet fint så att inte något av det vita kommer med. Dela och pressa ut juicen.Tillsätt detta, rödvinsvinägern och vinet.
5. Finhacka citrongräs, chilifrukt, vitlöksklyftor och ingefära. Fräs hacket i en kastrull i olja.
6. Tillsätt buljongen och kokosmjölken, smaka av med currypaste och ev ytterligare vin.
7. Lägg i haricots verts (alt sockerärtor eller thailändsk sparris) och låt det sjuda några minuter tills det nästan är färdigt.
8. Tillsätt hackad färsk koriander, melonbitarna och blåmusslorna. Sjud i någon minut. Skär fisken i 3-4 cm stora bitar. Lägg i och sjud ytterligare 3-5 minuter. Smaka av med salt.
9. Servera soppan i melonskalen, gärna med en limeklyfta och bröd som tillbehör. Garnera soppan med basilikablad.
- TIPS! Ett alternativ till musslor är skalade räkor eller kokta havskräftor som tillsätts soppan strax före serveringen för att bli varma.
Liknande recept
Kommentarer (0)