Fisksoppa i melonskål

Serverar: 4 portioner

Ljuvligt både för ögat och smaksinnet. Imponerande bjudrätt. Överraskar gästerna, som blir på ett glatt humör av att se den vackra anrättningen.

Ingredienser

  • 600 g fast fisk (t ex 300 g lax och 300 g marulk eller kolja)
  • 500 g musslor med skal
  • 2 cantaloupemeloner à ca 600 g (galiameloner går smakmässigt också bra , men då blir soppan blekvit till färgen)
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 3 dl vatten
  • 1 lime
  • 1 - 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 - 2 dl kryddigt vin (t ex gewurtztraminer)
  • 1 citrongräs
  • ½ - 1 röd chili utan kärnor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit färsk ingefära
  • 1 - 2 msk rapsolja
  • 1 burk kokosmjölk ( 4 dl)
  • 1 tsk currypaste
  • 200 - 250 g haricots verts , sockerärtor eller thailändsk sparris
  • salt
  • ½ kruka hackad färsk koriander
  • ev basilikablad till garnering
  • Instruktioner

    1. 1. Halvera melonerna, gröp först ur kärnorna och sedan det mesta av fruktköttet. Låt lite vara kvar för att ge stadga till den blivande skålen. 2. Börja med att tillreda buljongen: koka mellonkärnorna tillsammans med fiskbuljongtärningarna och vattnet. Låt sjuda i ca 15 min. Sila bort kärnorna. 3. Skär hälften av fruktköttet i cm-stora tärningar, andra hälften mixas till mos som läggs i buljongen. 4.Riv limeskalet fint så att inte något av det vita kommer med. Dela och pressa ut juicen.Tillsätt detta, rödvinsvinägern och vinet. 5. Finhacka citrongräs, chilifrukt, vitlöksklyftor och ingefära. Fräs hacket i en kastrull i olja. 6. Tillsätt buljongen och kokosmjölken, smaka av med currypaste och ev ytterligare vin. 7. Lägg i haricots verts (alt sockerärtor eller thailändsk sparris) och låt det sjuda några minuter tills det nästan är färdigt. 8. Tillsätt hackad färsk koriander, melonbitarna och blåmusslorna. Sjud i någon minut. Skär fisken i 3-4 cm stora bitar. Lägg i och sjud ytterligare 3-5 minuter. Smaka av med salt. 9. Servera soppan i melonskalen, gärna med en limeklyfta och bröd som tillbehör. Garnera soppan med basilikablad.
    2. TIPS! Ett alternativ till musslor är skalade räkor eller kokta havskräftor som tillsätts soppan strax före serveringen för att bli varma.

    Liknande recept

    4.6
    4-6
    24
    5
    30 min
    4
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben