Annorlunda ris à la Malta

Serverar: 4 portioner

En gräddig ris à la Malta passar utmärkt att låta stelna i formar och sedan bara stjälpa upp på tallrik vid servering. Har du överblivet ris eller risgrynsgröt så går det att använda här. Extra festligt blir det om man toppar med en sked ljummen hallonröra. Toppa med rostad flagad mandel eller ett blad citronmeliss.

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 1 msk smör
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl rundkornigt ris
  • 8 dl mjölk
  • 1 bit kanelstång
  • 2 msk socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 blötlagda gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 paket frysta hallon
  • Instruktioner

    1. Koka upp vatten, smör och salt. Lägg i risgrynen och låt dem koka tills vattnet kokat in. Spä med mjölk, lägg i kanelstången och låt gröten koka på svag värme tills grynen är mjuka, ca 20 minuter. Rör noga och passa så att det inte bränns vid.
    2. Rör ner socker, vaniljsocker och de blöta gelatinbladen i den varma gröten, låt blandningen svalna. Vispa grädden och vänd ihop gröt och grädde när gröten svalnat.
    3. Slå upp gröten i vattensköljda formar. Ställ det hela kallt till servering.
    4. Värm ett paket frysta hallon och sockra efter smak. Lägg en sked hallon ovanpå varje uppstjälpt rispudding.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben