Annorlunda ugnsstekt fläskkotlett med potatisgratäng

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Underbar rätt visar också vilka kryddor som går att blanda Omtyckt och väldigt god rätt. Potatisgratängen som har mycket grädde och ost, blir njutbar.

Ingredienser

  • Ca 1 1/2 kg fläskkotlett
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk vitpeppar
  • 2 tsk nejlika
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk ingefära
  • 100 g smör
  • 3dl vispgrädde
  • 1 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 10-15 potatisar
  • 500 g ost
  • 1/2 purjolök
  • 4 klyftor vitlök
  • 5 dl vispgrädde till gratängen
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175º. Torka av kotletten,krydda runt om med salt, peppar, nejlika, ingefära och kardemumma. Lägg i en ugnsform och lägg på smörklickar ställ in i ugnen Låt kotletten få färg. Ös under tiden.Häll ca 2dl vatten i formen tillsammans med en köttbuljong tärning. Låt steka ca 80-90 min eller använd köttermometer.
    2. Ta ut steken låt den vila i folie och använd allt spad från formen till gräddsåsen. Smält smör, vispa i vetemjöl och allt spad från formen. Tillsätt grädde och soya, smaka av.
    3. Skär potatisen tunnt och lägg ett lager i en ugnsform salta och peppra lägg på skivad purjolök hackad vitlök och rikligt med ost. Fortsätt likadant tills formen är full. Häll över grädden ställ in i ugnen i ca 1 tim. Känn på potatisen om den är klar. Servera med sallad och gelé.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    bodilla 21 september 2008

    Det var jättegott det här! Jag skippade såsen, tyckte inte det behövdes. God smak och saftigt kött! Tack för ett gott matförslag! /Bodil

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben