Apelsinsoppa med skorpor

Serverar: 4-6 portioner

En frisk soppa som serveras med knaprig grönpepparskorpa och en klick vispgrädde.

Ingredienser

  • Skorpor, ca 40 st
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl sötmandlar
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1½ dl socker
  • ½ dl vit sirap
  • Ca 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 2-3 tsk hel grönpeppar, stött
  • ½ tsk hel kardemumma, stött
  • 50 g mörk choklad
  • Apelsinsoppa
  • 125 g torkade aprikoser
  • 6 dl apelsinjuice
  • 3/4 dl råsocker
  • Till servering
  • Vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Skorpor: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
    2. Hacka nötter och mandlar fint. Blanda ihop smör, socker, sirap, mjöl, vaniljsocker, bakpulver samt salt i en bunke. Rör i ägget. Tillsätt nötter, mandlar, apelsinskal, grönpeppar och kardemumma.
    3. Dela degen i fyra delar och rulla dem till längder. Lägg dem på plåten och platta till dem något. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten och skär längderna på snedden i 1½-2 cm tjocka snittar. Lägg dem med snittytan uppåt. Sänk ugnsvärmen till 100 grader. Torka skorporna mitt i ugnen i ca 45 minuter eller tills de är torra.
    4. Smält chokladen över vattenbad och ringla den över skorporna. Låt chokladen stelna och förvara skorporna i en tätslutande burk.
    5. Apelsinsoppa: Hacka aprikoserna i små bitar. Koka upp apelsinjuice och råsocker i en kastrull. Tillsätt aprikoserna och låt allt småkoka i 5-10 minuter.
    6. Servera soppan med lite lättvispad grädde och en skorpa.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben