En stor duk att kavla på och ett gott handlag behövs för att lyckas med denna berömda rullade äppelkaka från Tyskland. Strudel kan även bakas med andra frukter, t ex aprikoser och päron.
Ingredienser
Strudeldeg
1 1/4 dl ljummet vatten + 1 tsk smör
1 ägg
1 krm salt
1 tsk pressad citronsaft
5 dl vetemjöl + till utbakningen
1 kg äpplen, skalade och i skivor
Fyllning
1 1/2 dl ströbröd stekt i 2 msk smör
100 g smält smör
1 1/2 dl strösocker
1 dl russin
1 tsk kanel
1 tsk rivet citronskal
Florsocker
Instruktioner
- Rör ner ägget, salt och citronsaft i smörvattnet. Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en grop i mitten och häll lite av vätskan i den. Arbeta samman degen med en sked.
- Häll på resten av vätskan och arbeta degen tills den släpper handen och bakbordet. Låt den vila minst 1/2 timme under en varm skål eller några bakhanddukar.
- Sätt ugnen på 225°. Bred ut en stor handduk på bakbordet och strö över vetemjöl. Kavla ut degen till en fyrkant, så tunt att den nästan är genomskinlig. Skär av de tjockare ytterkanterna.
- Fördela ströbrödet över 2/3 av degen. Lägg därefter på äppelskivorna på ströbrödet. På äppelskivorna strös sockret, russinen, kanelen och citronskalet.
- Häll smöret på den fria delen av degen. Lyft upp handduken och rulla ihop degen försiktigt så att fyllningen kommer längst in. Rullen avslutas med den smörade delen av degen.
- Flytta över rullen till en smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Sikta florsocker över.
Liknande recept
Kommentarer (0)