Apfelstrudel

Serverar: 8 portioner

En stor duk att kavla på och ett gott handlag behövs för att lyckas med denna berömda rullade äppelkaka från Tyskland. Strudel kan även bakas med andra frukter, t ex aprikoser och päron.

Ingredienser

  • Strudeldeg
  • 1 1/4 dl ljummet vatten + 1 tsk smör
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 5 dl vetemjöl + till utbakningen
  • 1 kg äpplen, skalade och i skivor
  • Fyllning
  • 1 1/2 dl ströbröd stekt i 2 msk smör
  • 100 g smält smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl russin
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk rivet citronskal
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Rör ner ägget, salt och citronsaft i smörvattnet. Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en grop i mitten och häll lite av vätskan i den. Arbeta samman degen med en sked.
    2. Häll på resten av vätskan och arbeta degen tills den släpper handen och bakbordet. Låt den vila minst 1/2 timme under en varm skål eller några bakhanddukar.
    3. Sätt ugnen på 225°. Bred ut en stor handduk på bakbordet och strö över vetemjöl. Kavla ut degen till en fyrkant, så tunt att den nästan är genomskinlig. Skär av de tjockare ytterkanterna.
    4. Fördela ströbrödet över 2/3 av degen. Lägg därefter på äppelskivorna på ströbrödet. På äppelskivorna strös sockret, russinen, kanelen och citronskalet.
    5. Häll smöret på den fria delen av degen. Lyft upp handduken och rulla ihop degen försiktigt så att fyllningen kommer längst in. Rullen avslutas med den smörade delen av degen.
    6. Flytta över rullen till en smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Sikta florsocker över.

    Liknande recept

    1 h 15 min
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben