Aprikos och marsipantårta

Serverar: 6-8 portioner

Mammas sparade urklipp

Ingredienser

  • 400 g mandelmassa
  • 4 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • Garnering
  • ½ dl aprikospure (barnmatsburk)
  • Smörkräm
  • 100 g smör eller margarin
  • 1½ dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2 msk saft av pressad citron
  • Marsipan
  • 0.75 dl vatten
  • 25 g margarin eller smör
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 500 g mandelmassa
  • 3 dl florsocker
  • Instruktioner

    1. Marsipan: Koka upp vattnet och matfettet. Vispa i mjölet. Sjud smeten tills den släpper pannan. Låt smeten kallna. Arbeta samman den med mandelmassan och florsockret till smidig marsipan.
    2. Tårtan: Riv mandelmassa grovt. Rör den med äggen så att smeten blir jämn och porös. Blanda till sist i mjölet. Gör en form av dubbel aluminiumfolie som ett stor ägg, ca 24x14 cm. Smörj folien lätt med lite matfett. Häll smeten och grädda i 175 graders ugnsvärme ca 30 minuter.
    3. Gör smörkrämen. Bred aprikospurén på den kalla kakan och lite smökräm runt kakan. Kavla ut marsipanen tunt. Skär eller sporra ut remsor. Fäst dem runt tårtan med smörkrämen som "klister". Skär ut en kyckling som garnering. Lägg den mitt på tårtan. Spritsa resten av smörkrämen som små toppar runt kanten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben