Marsipantårta med körsbärsfyllning

Har inte smakat denna ännu, men bara namnet marsipantårta, gjorde att jag sparade receptet.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 75 g smör eller margarin
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 400 g körsbärsmarmelad eller -sylt (går lika bra med någon annan sort)
  • 4 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 200 g marsipan
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • Ev körsbär eller andra bär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200º.
    2. Smula fettet i mjölet. Tillsätt socker och äggula. Arbeta samman degen och låt den vila kallt i ca 1 timme.
    3. Kavla ut degen till en cirkel, ca 22 cm i diameter. Lägg den på bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Grädda bottnen i ca 15 minuter, låt den kallna.
    4. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme under omrörning. Rör ner dem i en tunn stråle under omrörning i marmeladen/sylten. Bred ut fyllningen över tårtbottnen.
    5. Vispa grädden med socker och vaniljsocker till hårt skum. Bred grädden på fyllningen och forma så att det blir högre i mitten.
    6. Knåda ihop marsipan, florsocker och kakao. Kavla ut marsipanen mellan plastfolie till en platta, som täcker tårtan, ställ tårtan kallt tills den ska ätas.
    7. Garnera ev med syltade körsbär eller andra bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben