Marsipantårta med körsbärsfyllning
Har inte smakat denna ännu, men bara namnet marsipantårta, gjorde att jag sparade receptet.
Ingredienser
Tårtbotten
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör eller margarin
1/2 dl strösocker
1 äggula
Fyllning
400 g körsbärsmarmelad eller -sylt (går lika bra med någon annan sort)
4 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten
2-3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
3 tsk vaniljsocker
Garnering
200 g marsipan
1 1/2 dl florsocker
2 msk kakao
Ev körsbär eller andra bär
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200º.
- Smula fettet i mjölet. Tillsätt socker och äggula. Arbeta samman degen och låt den vila kallt i ca 1 timme.
- Kavla ut degen till en cirkel, ca 22 cm i diameter. Lägg den på bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Grädda bottnen i ca 15 minuter, låt den kallna.
- Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme under omrörning. Rör ner dem i en tunn stråle under omrörning i marmeladen/sylten. Bred ut fyllningen över tårtbottnen.
- Vispa grädden med socker och vaniljsocker till hårt skum. Bred grädden på fyllningen och forma så att det blir högre i mitten.
- Knåda ihop marsipan, florsocker och kakao. Kavla ut marsipanen mellan plastfolie till en platta, som täcker tårtan, ställ tårtan kallt tills den ska ätas.
- Garnera ev med syltade körsbär eller andra bär.
Liknande recept
Kommentarer (0)