Körsbärspaj med mandel

Serverar: 1 portioner

Körsbärssmaken går väl ihop med mandel och citron.

Ingredienser

  • Pajskal
  • 75 g sötmandel, mald
  • 100 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 500 g urkärnade körsbär
  • 1 1/2 dl Solbacka körsbärsvin
  • 1/2 dl socker
  • 2 msk maizena
  • Strössel
  • 25 g sötmandel, mald
  • 50 g smör
  • 1/2 dl socker
  • Rivet skal av 1/2 citron
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 50 g flagad sötmandel
  • Instruktioner

    1. Pajskal: Finmal mandeln på mandelkvarn. Blanda den med smör och socker i en matberedare eller för hand. Blanda ned mjöl och äggula till en fast deg och tryck snabbt ut den i botten och på kanterna i en pajform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen.
    2. Fyllning: Blanda körsbär, vin, socker och maizena i en kastrull och låt sjuda ca 1 minut. Låt det svalna. Sätt ugnen på 200°.
    3. Strössel: Mal mandeln och blanda med smör, socker, citronskal, vaniljsocker och vetemjöl till en smulig massa. Rör ned flagad mandel.
    4. Fördela körsbärsfyllningen i den kylda pajbottnen och täck med strössel. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter.

    Liknande recept

    3.5
    45 min
    8
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben