Höstkaka med päron och rostad mandel

Serverar: 1 portioner

En helt oemotståndlig kaka som doftar mandel och vanilj när den kommer ur ugnen. Ät den som den är eller med en klick lättvispad grädde till.

Ingredienser

  • 3 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st nypa salt
  • 4 droppar bittermandelessens
  • Smör och ströbröd till formen
  • 3 st päron
  • 2 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl mandelspån
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Kärna ur och skär päronen i klyftor. Stek dem i smör, vaniljsocker och strösocker tills de börjar mjukna. Lägg upp dem på en tallrik och låt dem svalna. Rosta mandelflagorna i en medelvarm stekpanna. Lägg dem på en tallrik så de svalnar.
    3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
    4. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, bittermandel och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
    5. Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
    6. Häll i hälften av smeten. Fördela päronen (men lämna några till att dekorera kakan med) jämt över smeten i formen. smula över den rostade mandeln (spara en liten näve mandel till att strö överst) Häll på resten av smeten. Dekorera med de sista päronen och mandeln. Strö lite råsocker över om du vill.
    7. Grädda i 25-30 min eller tills kakan känns torr.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben