Aprikosmuffins med cointreau

Serverar: 12 portioner

Muffins med aprikoser, dadler och apelsinlikör. Mums!

Ingredienser

  • 1 msk solros- eller jordnötsolja till plåten (om det behövs)
  • 125 g extra fint vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 175 g smör
  • 125 g strösocker
  • 2 stora ägg, uppvispade drygt
  • 1 dl mjölk
  • 4 msk kaffe- eller matlagningsgrädde
  • 1 msk apelsinlikör, t.ex. Cointreau
  • 85 g torkade aprikoser, hackade
  • 85 g torkade dadlar, urkärnade och hackade
  • Kaneltäcke
  • 3 msk råsocker
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 msk nyrivet apelsinskal
  • Instruktioner

    1. Olja in fördjupningarna i en muffinsplåt för 12 muffins med solrosolja eller placera 12 pappersformar i dem.
    2. Sikta ner mjöl och bakpulver i en stor skå. Rör smör och socker luftigt i en separat stor skål och rör därefter ner de uppvispade äggen. Slå på mjölk, grädde och apelsinlikör och tillsätt sedan hackade aprikoser och dadlar.
    3. Blanda samman försiktigt. Tillsätt fruktblandningen till de torra ingredienserna rör snabbt ihop, bara så att smeten blir precis blandad. Rör inte för länge — det kan gärna finnas lite klumpar i smeten.
    4. Fördela muffinssmeten i fördjupningarna eller pappersformarna i muffinsplåten (de skall fyllas till ungefär två tredjedelar).
    5. Rör samma råsocker, kanel och rivet apelsinskal till kaneltäcket i en liten skål. Strö blandningen över muffinsen och grädda dem i 190° varm ugn i 20 minuter eller tills de har höjt sig och blivit gyllenbruna.
    6. Ta ut muffinsen och servera dem varma eller låt dem kallna på ett bakgaller.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben