Bär- och mandeltårta

Serverar: 20 portioner

Denna tårta bakas i en långpanna och passar därför utmärkt till ett stort kalas. En proffsig stortårta med mycket färska bär, vanilj och mandelkräm.

Ingredienser

  • Botten
  • 6 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl potatismjöl
  • 1 msk bakpulver
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 3 dl hett vatten
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl marsànkräm
  • Garnering
  • 500 g mandelmassa
  • 4-5 msk äggvita
  • 1-2 liter färska bär
  • 1 burk röd vinbärsgelé
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandning och citronskal i smeten, varva med det heta vattnet.
    2. Smörj en långpanna, ca 30x40 cm, med hög kant och lägg i ett bakplåtspapper. Häll i smeten. Grädda bottnen ca 30 minuter. Ta ut kakan och höj sedan temperaturen till 225 grader.
    3. Låt kakan svalna och stjälp upp den på ett bakplåtspapper och låt den kallna. Dela kakan i två halvor som du sedan delar i två bottnar.
    4. Lägg ovandelarna på en bakpappersklädd plåt, mot varandra snitt mot snitt och den gräddade ytan uppåt, så att bottnen blir "hel" igen.
    5. Riv mandelmassan till garneringen och rör den slät med äggulan. Skeda ner smeten i en sprits. Spritsa mandelmassan i en ram och ett rutmönster på ovandelen. Grädda bottnen med dekoration ca 5 minuter.
    6. Riv mandelmassan till fyllningen fint. Vispa grädden. Blanda kall marsànkräm, mandelmassa och grädde. Bred fyllningen på tårtbottnen. Lägg den dekorerade ovandelen ovanpå fyllningen. Garnera tårtan med bär. Smält gelén i en kastrull på svag värme. Pensla gelén ovanpå bären.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben