Denna tårta bakas i en långpanna och passar därför utmärkt till ett stort kalas. En proffsig stortårta med mycket färska bär, vanilj och mandelkräm.
Ingredienser
Botten
6 ägg
6 dl strösocker
4 dl vetemjöl
3 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
Finrivet skal av 1 citron
3 dl hett vatten
Fyllning
150 g mandelmassa
3 dl vispgrädde
4 dl marsànkräm
Garnering
500 g mandelmassa
4-5 msk äggvita
1-2 liter färska bär
1 burk röd vinbärsgelé
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandning och citronskal i smeten, varva med det heta vattnet.
- Smörj en långpanna, ca 30x40 cm, med hög kant och lägg i ett bakplåtspapper. Häll i smeten. Grädda bottnen ca 30 minuter. Ta ut kakan och höj sedan temperaturen till 225 grader.
- Låt kakan svalna och stjälp upp den på ett bakplåtspapper och låt den kallna. Dela kakan i två halvor som du sedan delar i två bottnar.
- Lägg ovandelarna på en bakpappersklädd plåt, mot varandra snitt mot snitt och den gräddade ytan uppåt, så att bottnen blir "hel" igen.
- Riv mandelmassan till garneringen och rör den slät med äggulan. Skeda ner smeten i en sprits. Spritsa mandelmassan i en ram och ett rutmönster på ovandelen. Grädda bottnen med dekoration ca 5 minuter.
- Riv mandelmassan till fyllningen fint. Vispa grädden. Blanda kall marsànkräm, mandelmassa och grädde. Bred fyllningen på tårtbottnen. Lägg den dekorerade ovandelen ovanpå fyllningen. Garnera tårtan med bär. Smält gelén i en kastrull på svag värme. Pensla gelén ovanpå bären.
Liknande recept
Kommentarer (0)