Bästa finska julstjärnor

Mitt bästa julstjärnerecept som jag har använd 50 år till varje jul.

Ingredienser

  • Stjärnor
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 kg vetemjöl special
  • 1½ tsk bakpulver
  • 500 g smör eller margarin, rumstempererat
  • 2 ägg
  • Till pensling
  • Ägg
  • Fyllning
  • ½ kg torkade plommon utan kärnor (2 påsar)
  • 100 g socker (1 1/4 dl), frivilligt
  • ½ liter vatten
  • Garnering
  • Florsocker om man vill
  • Instruktioner

    1. Fyllning: Plommonen kokas mjuka ca 30 min, beror lite på hur torkade dom är. Låt svalna lite. Vispa sedan försiktigt till slät marmelad med elvisp eller stavmixer, marmeladen är het och bränns om du får stänk på dig. Fyllningen kan göras dagen innan om man så vill.
    2. Stjärnor: Grädde och ägg vispas ihop poröst. Smör vispas till poröst. Blanda mjöl med bakpulver. Gräddblandningen, poröst smör och mjöl blandas ihop lite i taget. Låt degen vila över natten eller minst 2 timmar i kylskåpet. Sätt ugnen på 225-250°. Kavla ut degen, ca 3 mm tjock. Sporra degen till fyrkanter, ca 8x8 cm. Klyv alla fyra kanterna ca 3 cm mot mitten med rullsporre, men lämna en liten del på mitten där du lägger marmeladen. Vik upp vartannat hörn mot mitten och tryck ihop (kan också fästas ihop med cocktailstickor om man vill). Sätt stjärnorna till kalla plåtar med bakplåtspapper på. Pensla stjärnorna med ägg och grädda i 225-250° ca 8-10 minuter eller så länge att dom får en gyllene färg. Passa noga så att dom inte bränns. Pudra över ev. florsocker före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Peppa 10 december 2015

    Hur tjock ska man kavla ut degen?

    Pirkko 10 december 2015

    Man ska kavla ca 3 mm tjock deg.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben