Mumsiga bagels, perfekta som lunchsmörgåsar. Garnera med exempelvis riven ost, vallmofrön, sesamfrön, hackad lök, kummin eller grovt salt.
Ingredienser
1 paket jäst för söta degar
5 dl fingervarmt vatten , 37 grader
2 msk matolja
1½ msk salt
½ dl brödsirap
17 - 18 dl vetemjöl special
4 - 5 liter vatten att koka bullarna i
2 msk socker
Garnering
Riven ost
Vallmofrön
Saesamfrön
Hackad lök
Kummin
Grovt salt
Instruktioner
- Lös upp jästen med lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och sirap. Mät upp mjölet luftigt i ett litermått och rör ner merparten av mjölet.
- Arbeta degen kraftigt, ta upp den på ett bakbord och knåda ca 10 minuter. Tillsätt mer mjöl efter hand. Det ska bli en slät och spänstig deg.
- Låt degen jäsa ca 15 minuter under fuktig bakduk eller plastfolie.
- Dela degen i 16 bitar som formas till bullar. Gör ett rejält hål i mitten med fingret så det blir en ring. Tänk på att göra hålen i mitten större än vad du vill ha dem efter gräddningen. När degen jäser krymper hålen.
- Låt bullarna jäsa 30-40 minuter i rumstemperatur medan ugnen värms till 200 grader.
- Koka upp vattnet med sockret och lägg ner några bullar i taget. De ska koka ca 1 minut på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och lägg på en bakpappersklädd plåt.
- Strö på önskad garnering medan bullen fortfarande är fuktig. Grädda bullarna ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Låt dem svalna på galler.
- Du kan också baka söta bagels. Blanda då, efter behag, ner t.ex. choklad, syltade apelsinskal, rostade kokosflingor, russin, hasselnötter eller skållad mandel i degen. Till servering kan du också ringla lite sirap över.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Bagels & Grissini
Bagels har verkligen blivit en bestseller här i Sverige. Har du inte m...
Mat i New York
Amerikansk mat är väl inte direkt känd som den mest kulinariska upplev...
Mat på SJ
Att färdas genom Sverigeland med X2000 är bekvämt och smidigt. Man får...