Baguette med surdeg

Serverar: 6 portioner

Tid: 5 timmar

Ett mycket gott baguette. Det går bra att använda en halv påse torrjäst och en påse torr vetesurdeg.

Ingredienser

  • 50 g vetesurdeg
  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten (kallt)
  • 1,5 msk socker
  • 1 msk olivolja
  • 900 g vetemjöl special
  • 1 msk salt (blandas inte i direkt)
  • Instruktioner

    1. Blanda vatten, surdeg, jäst och socker i en degskål. Blanda därefter i 850 g av vetemjölet och kör ett par minuter med degkrok. Blanda därefter i saltet och kör ytterligare 10 minuter med degkrok. Avsluta med att knåda degen och sätta till mjöl tills den släpper från bakbordet.
    2. Låt degen jäsa i en skål, med plastfolie över, under 3 timmar.
    3. Stjälp försiktigt upp degen och forma den till en rektangel, utan att knåda. Skär ut 6 bitar och vrid dem ett varv, så att de blir 25-30 cm långa. Lägg bröden på välsmord baguetteplåt och låt dem jäsa under 1 timma. Jag jäser dem i ugnen med lampan tänd, men utan värme. Tag ut dem och sätt ungen på 220 grader. Gör några snitt med vass med en vass kniv, snett över bröden. Pensla dem med vatten och strö önskade frön eller flingsalt över dem. Jag tar oftast svarta solrosfrön (birkas). Grädda 20-25 minuter.
    4. Frys in de bröd du inte använder direkt. Jag tinar dem i ugnen på 100 grader, tills det doftar nybakat i köket.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben