Bakelser med balsamicosirap

Serverar: 4 portioner

Den sega och lätt syrliga sirapen gör denna frasiga smördegsbakelse extra lyxig. Snåla inte med de färska bären, utan slösa gärna med vad naturen har att erbjuda.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 3 smördegsplattor
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Balsamicosirap
  • 1 vaniljstång
  • 2 stjärnanis
  • 3 dl balsamvinäger
  • 1 dl portvin
  • Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • Bär, t ex jordgubbar, vinbär, hallon, blåbär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Kavla ut smördegsplattorna på en lätt mjölad yta, till ca 10x20 cm.
    3. Dela två av plattorna på mitten så att du får fyra bakelsebottnar. Den tredje plattan kavlar du ut på samma sätt och skär i 16 strimlor från kortsidan.
    4. Pensla kanterna på bottnarna med vatten och lägg degstrimlorna som en kant runt varje botten. Tryck till lite lätt.
    5. Vispa upp ägget och pensla bottnarna. Grädda cirka 15 minuter eller tills bottnarna puffat upp. Låt svalna.
    6. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljfrön, vaniljstång och stjärnanis i vinägern och portvinet. Låt vätskan sjuda utan lock cirka 10 minuter på svag värme.
    7. Låt sirapen svalna och plocka sedan upp vaniljstång och stjärnanis. Vispa grädden lätt och blanda ner florsockret.
    8. Lägg en klick grädde på varje bakelse. Dekorera med bär. Ringla över den kryddiga sirapen. Servera bakelserna genast, annars blir smördegsbottnarna kladdiga och tråkiga.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben