Bakelser med flädermousse

Serverar: 10 portioner

Dessa härliga sommarbakelser ger ett festligt intryck. Använd gärna hemmagjord flädersaft i moussen och dekorera bakverken med söta jordgubbar.

Ingredienser

  • Botten
  • 150 g rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl extra fint mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3/4 dl mjölk
  • Rivet skal av en halv citron
  • Flädermousse
  • 3 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • ½ vaniljstång, halverad och fröna urskrapade
  • ½ dl koncentrerad flädersaft
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • Rivet skal av en halv citron
  • Garnering
  • 5 dl jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Börja med moussen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt.
    2. Värm saften i en kastrull och blanda ner och rör ut gelatinet. Ställ åt sidan. Vispa grädden och ställ åt sidan. Rör ner crème fraichen i äggvispet.
    3. Häll försiktigt ner den avsvalnade flädersaften i smeten. Rör hela tiden så att det inte blir klumpar.
    4. Blanda till sist försiktigt ner det rivna citronskalet och den vispade grädden. Ställ moussen kallt i minst fyra timmar.
    5. Gör bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en form, ca 20x30 cm. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget.
    6. Blanda mjöl och vaniljsocker och rör ner i smeten tillsammans med mjölk och det rivna citronskalet. Häll smeten i formen och jämna till den med en spatel. Grädda bottnen ca 25 minuter. Låt det svalna.
    7. Ta ut 10 rundlar med hjälp av ett mått eller ett glas, ca 4 cm i diameter. Spritsa eller klicka ut moussen på rundlarna och garnera med färska jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben