Banan-pecan bagels med kanel

Serverar: 10-15 portioner

En god bagel till mellanmålet.

Ingredienser

  • 2 1/2 tsk torrjäst
  • 1 msk socker
  • 3 dl ljummet vatten
  • 700 g mjöl
  • stor nypa salt
  • 2 mogna bananer, mosade
  • 1 näve pecannötter, grovhackade
  • 1 msk kanel
  • Instruktioner

    1. Blanda jästen med socker och 1 dl av det ljumna vattnet i en stor skål. Låt det stå i fem minuter. Blanda ner banan och kanel. Blanda mjölet med saltet, och blanda ner i jästblandningen tillsammans med de återstående 2 dl ljummet vatten.
    2. Knåda ihop till en slät deg. Den ska vara hård - du kan behöva mer mjöl - men inte torr utan smidig och elastisk. Tillsätt nötterna efter ungefär halva tiden. Knåda i minst tio minuter för hand - använder du maskin räcker det med 5-6.
    3. Forma degen till en boll, och lägg i en lätt oljad bunke. Täck med en handduk och låt jäsa i ca en timme. Tryck sen till degen så att luften går ur, och låt degen vila i tio minuter.
    4. Dela degen i tio lika stora delar, och forma varje del till en boll. Ta varje boll och gör ett litet hål i mitten - dra sedan ut hålet försiktigt för att forma bageln. (Jag använder pekfingrarna - stick in båda, dra isär lite lätt, och snurra bageln runt fingrarna.) Lägg på en plåt, täck med en handduk och låt dem vila i tio minuter.
    5. Koka upp en stor gryta vatten med en nypa socker i. Sänk värmen tills det sjuder, och sjud bröden ca 1 minut på var sida. Du kan ha i 2-3 samtidigt. Lyft upp och lägg tillbaka på plåten, och grädda slutligen i 14-16 minuter på 225°C.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    kanelulle 30 januari 2012

    Välskrivet recept som är enkelt att följa. Blir underbara bagels med en lagom kanelsmak och en massa nötter. Banansmaken finns bara som en liten sötma. SÅ goda!! Tack för detta receptet!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben