Barbros äppelpaj

Serverar: 8-10 portioner

Helt suverän, fantastisk konsistens och knaprighet, lagom söt, mycket äpple.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl, (180 g)
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 5 äpplen,röda syrliga gärna amorosa
  • 2 msk smör
  • 2 msk råsocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, krossade
  • 1 msk citron, pressad
  • Toscasås
  • 150 g sötmandel
  • 150 g smör
  • 1 ¾ dl strösocker, (150 g)
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 ½ msk vispgrädde
  • Tillbehör
  • Vispad grädde, vaniljglass, eller vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Ställ kallt 30 min.
    2. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Mjukstek 3-4 min i smör i en kastrull. Tillsätt råsocker, kardemumma och citronsaft. Ställ åt sidan.
    3. Toscasås: Skålla, skala och mal mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och vetemjöl, därefter mald mandel och grädde. Ge blandningen ett uppkok. Ställ åt sidan.
    4. Fördela äpplena i bottnen av pajformen. Täck äpplena med toscasås och grädda pajen i nedre delen av ugnen 20-25 min. Servera pajen med glass, grädde eller vaniljsås.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben